Održan seminar “Praktična implementacija koncepta balansiranih merila performansi – BALANCED SCORECARD-a u savremenoj organizaciji i uticaj strategijskih odluka na ostvarenje konkurentske prednosti”

4. November 2013.

U Banjaluci je u subotu, 02.11. 2013. godine u organizaciji Centra za unapređenje korporativnog upravljanja održan seminar sa temom:

„PRAKTIČNA IMPLEMENTACIJA KONCEPTA BALANSIRANIH MERILA PERFORMANSI – BALANCED SCORECARD-a U SAVREMENOJ ORGANIZACIJI I UTICAJ STRATEGIJSKIH ODLUKA NA OSTVARENJE KONKURENTSKE PREDNOSTI“.

Seminar je bio namijenjen: Direktorima, vlasnicima preduzeća, top, srednjim i operativnim menadžerima, menadžerima koji se bave strategijom i kvalitetom u organizaciji, članovima upravnih i nadzornih odbora, konsultantima, zaposlenima, studentima tehničkih, ekonomskih i fakulteta za menadžment kao i drugim poslovnim ljudima.

Centar je angažovao predavača:

dr Bojan Kostandinović dipl. inž. mašinstva, Beograd

Cilj seminara bio je da se prikaže praktična implementacija, uticaj, značaj i primjena balansiranih mjerila performansi – Balanced Scorecard-a kao vodećeg savremenog koncepta strategijskog menadžmenta koji predstavlja lidera inovacionog razvoja upravljanja strategijom i prevođenja strategije u operativne termine. Pored finansijskih pokazatelja Balanced Scorecard koristi učenje i rast ljudskog, informacionog i organizacionog kapitala, usavršavanje internih procesa i povećanje zadovoljstva kupaca u cilju poboljšanja rezultata poslovanja savremenih organizacija.

Učesnici seminara mogli su da se upoznaju detaljnije sa sljedećim temama:

Kao primjer korišćenja metodologije balansiranih mjerila performansi i uspješnih poslovnih strategija poslovanja prezentovan je case study kompanije Mtel a.d. Banjaluka, telekom operatora koji pruža usluge interneta, fiksne i mobilne telefonije na području BiH. Učesnici seminara imali su priliku pratiti zanimljivo izlaganje gdin-a. Daria Tučića iz Funkcije za strategiju kompanije Mtel. Pored praktičnog primjera o tome kako je kompanija Mtel u upravljanju svojom strategijom primijenila BSC metodologiju, veliku pažnju je izazvalo identifikovanje svih benefita koji su doprinijeli uspješnijem poslovanju Mtel-a: skraćenje procesa uvođenja nove usluge, rast korisnika i prihod od novih usluga, unapređenje vertikalne i horizontalne komunikacije, rast zadovoljstva i motivisanosti zaposlenih.

Seminar je pobudio veliku pažnju od strane učesnika od kojih su mnogi aktivno učestvovali u raspravi, kako tokom seminara tako i u okviru okruglog stola.